Logopedski forum

 

Logopedski forum

Tijekom posljednjih nekoliko godina u zagorsko-krapinskoj podružnici HLD-a, a povodom Europskog dana logopedije, običaj bi bio organizirati neki oblik dodatnog informiranja/pomoći roditeljima s djecom koja bi trebala usluge logopeda. Najčešće bi to bio „dežurni telefon“, pa bi jedan logoped primao pozive o problematici odraslih, a drugi odgovarao na temu dječje logopedske problematike.

 

Tehnologija napreduje često i brže nego li logopedi to i mogu slijediti i primijeniti u svom poslu, pa sam i sam pokušao smisliti neki učinkovitiji način „pokrivanja“ većeg broja djece i boljeg komuniciranja s roditeljima.

 

 

Naravno, Internet nudi veliki broj različitih rješenja. Među svim blogovima, webovima, IM (instant message) sistemima, FaceBookovima (nešto kasnije)...kao najpraktičnije i najučinkovitije rješenje pokazao nam se forum (besplatni serverski program phpBB3).

 

Logopedski forum

Forum Odjela za rehabilitaciju djece (http://www.sbkt.hr/djecji/phpBB3/index.php) sada već djeluje gotovo 6 godina.

Najveći broj članova foruma čine roditelji djece s problematikom koju pokriva logopedija. U manjem broju su kolegice logopedice i studentice logopedije.

Osnovna ideja prilikom pokretanja foruma bila je napraviti lako dostupnu i bogatu bazu korisnih, praktičnih informacija, kao i kreirati mjesto gdje roditelji mogu razmjenjivati informacije koje imaju veze s logopedskom problematikom.

S vremenom se dogodilo, da je forum postao trajni „otvoreni dežurni telefon“, tj. kanal za pomoć i asistenciju roditeljima/starateljima, a ne samo proširena pomoć tijekom jednog Europskog dana logopedije. I naravno, ne pokriva samo granice županije nego nerjetko i izlazi iz granica Republike Hrvatske.

Stjecajem povoljnih okolnosti (povezanosti pokretača/administratora foruma s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom) forum postaje i mjesto gdje studenti mogu iz prve ruke vidjeti komunikaciju s roditeljima/starateljima, njihove stavove itd.

Forum nije dinamičan niti treba biti – ne može se čak govoriti niti o dnevnom broju postova, već tek o tjednom. Namjena mu je da bude uvijek aktualan, s najsvježijim informacijama iz problematike logopedije koje odmah i sada mogu biti od koristi roditeljima. Teorijske rasprave do sada nismo imali, niti ih potičemo. Forum nije tog tipa.

Europski dan logopedije_2012 KRAPINSKO ZAGORSKE ŽUPANIJE