KRATKO IZVJEŠĆE O ODRŽANOJ TRIBINI POVODOM 25 GODINA DJELOVANJA

HLD- Podružnica splitsko-dalmatinske županije Antuna Branka Šimića 16, 21000 Split Split, 27. travnja 2018.

KRATKO IZVJEŠĆE O ODRŽANOJ TRIBINI POVODOM 25 GODINA DJELOVANJA

U Splitu je 18.travnja 2018. u Velikoj sali Filozofskog fakulteta održana obljetnička tribina HLD_Podružnice splitsko-dalmatinske županije. Tom prigodom je o proteklih 25 godina djelovanja kratki prikaz iznio Dragan Lisica, voditelj Podružnice od njezinog osnutka 21.travnja 1993. Podružnicu je osnovalo 15 logopeda- polovica od ukupnog broja u gradu Splitu i Splitskodalmatinskoj županiji. U ovoj , obljetničkoj godini, broj logopeda povećan je dva puta i sada nas je, po podatcima s kojima raspolaže UO Podružnice osamdeset osam (88).

Potom su održana dva predavanja na temu potpomognute komunikacija. Prvo predavanje: Logopedska kuharica: ima li mjesta za potpomognutu komunikaciju održala je mag. logopedije Klara Popčević, koja je bila odlična zamjena za autoricu predavanja doc. dr. Jasminu Ivšac Pavliša . Drugo predavanje: Asistivna tehnologija za kvalitetniji život osoba s invaliditetom. izv. prof. Miroslav Vrankić, osnivač E-glasa.

 

 

HLD Splitsko Dalmatinske Županije 25 god 11

 

 

I jedan i drugi predavač, za najveći broj logopeda, a osobito njihovih gostiju (sustručnjaka iz stručnih timova, roditelja djece s teškoćama u razvoju, studenata logopedije, predškolskog odgoja i razredne nastave…) na zanimljiv način približili su ovu relativno novu temu, koja svojim mogućnostima otvara vrata nade za osobe s komunikacijskim teškoćama.

 

Predavanje magistre Klare Popčević bilo je odličan poticaj za sve koji su na samim početcima u ovom području logopedije. Prof. Vrankić nas je, pak svojim preglednim predavanjem o trenutnim dosezima asistivne tehnologije uveo u prekrasne priče koje ispisuje on i njegova ekipa iz E-glasa.

Vrijedne splitske logopedinje počastile su 70-etak gostiju stolom punim kolača, a logopedsko druženje nastavljeno je zajedničkom večerom do kasno u noć.

Ne možemo se oteti dojmu da su sama obljetnica, a na poseban način spomenuta predavanja, "zavrijedila" veći broj logopeda iz naše Podružnice.

Obljetnicu podružnice popratila je člankom Slobodna Dalmacija, a na HR Radio Splitu, nekoliko dana poslije, upriličena je polusatna emisija o stanju logopedije u splitsko dalmatinskoj županiji.

U eteru je najavljen šesti kongresa logopeda čiji će domaćini biti logopedi naše splitsko-dalmatinske podružnice, i koja (najava) obvezuje na snažnije zauzimanje svakog člana, jer - kako stoji u geslu Podružnice: "Taj san u slapu da bi mogo sjati i moja kaplja pomaže ga tkati."

(Lidra)