U Splitu održana edukacija iz razvojnih ljestvica Koralje

 

U organizaciji Hrvatskog logopedskog društva – Podružnice Splitsko dalmatinske županije nakladnička kuća Slap održala je 20. svibnja 2013. u  Splitu edukaciju iz Razvojnih ljestvica Koralje u Centra za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj'. 

 Edukacija iz razvojnih ljestvica Koralje dio je projekta koje je ove kalendarske godine započela Sekcija predškolskih logopeda HLD-a naše županije, a usmjeren je na efikasniju pomoć roditeljima i odgojiteljima sve većeg broja djece sa zakašnjelim jezično-govornim razvojem ( vidi izvješće s 28. tribine u  veljači o.g.!)

U izradi  koraka za poboljšanje nezadovoljavajućeg stanja, kao prvi korak dogovorena je  nabavka  Razvojnih ljestvica Koralje. 

 

HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 07
HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 06
HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 05

 

 

 

 

Naime, analizom upitnika, u spomenutom projektu, među logopedima  u  predškolskim ustanovama Splitsko-dalmatinske županije utvrđeno je da samo jedan logopedski punkt (DV Cvit Mediterana Split) ima razvojne ljestvice Koralje. Stoga je u akciji 'lobiranja za Koralje' (dopis predškolskim i rehabilitacijskim ustanovama) u kratkom vremenu ustrojena dostatna skupina zainteresiranih polaznika.  

 

 Samoj edukaciji je nazočilo 15 (od 16 prijavljenih) polaznika: 14 logopeda i 1 psiholog. 

 

HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 02
HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 01
HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 03

 

 

 

 

Iz Poliklinike za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju  6 logopeda, iz DV 'Radost' Split (logoped i psiholog),  te po jedan logoped iz: DV Bili cvitak Sinj, DV Biokovsko zvonce Makarska, DV Omiš, DV otoka Hvara, DV Kaštela, COO Slava Raškaj Split i OŠ Starigrad/ Paklenica (Zadar).

 

Cjelodnevnu edukaciju u  COO Slava Raškaj u Splitu (fotografije u  privitku!) vodile su  doc. dr. sc. Jelena Kuvač Kraljević i dr.sc. Maja Cepanec, prof. logoped, s Odsjeka za logopediju  ERF-a,  i same koautorice prvog hrvatskog izdanja spomenutih ljestvica (2012.).

 

HLD SPLIT Edukacija iz Razvojnih ljestvica Koralje 04

Koristimo priliku uputiti zahvalu ponajprije ravnateljima spomenutih ustanova koje su  podržali projekt u ovom dijelu njegove realizacije, kao i kolegicama koje su svojem bogatom iskustvu  logopeda praktičara nadodale ovu važnu dijagnostičku kockicu.

 

Na osobit se način zahvaljujemo ravnateljici COO 'Slava Raškaj', gospođi  Željki Paleka, prof.,  koje je rado ustupila prostor za održavanje edukacije.

Hvala i gospođi Valentini Ružić iz nakladničke kuće Slap,  koja je našu inicijativu podržala i ponudivši optimalan termin edukacije. 

 A sve ovo u nadi da će plodove edukacije osjetiti oni zbog kojih je sve i započelo: djeca zakašnjela jezično-govorna razvoja u našoj županiji, i njihovi roditelji.

 

                                                                                                                         ( Dragan Lisica)