10.04.19

Svjetski dan glasa

Svjetski dan glasa 16.4

Srijeda 10. travnja 2019.g. 12h, Muzej Mimara, Multimedijalna dvorana Press konferencija: najava besplatnih pregleda za građane, te javni poziv na preglede Nakon press konferencije slijedi neformalno druženje s govornicima u Caféu Gymnasium uz mogućnost dodatnog informiranja o akciji.

 

Zagrebačka liga protiv raka i Zagrebački klub laringektomiranih u suradnji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba, a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba gosp. Milana Bandića, 10.04.2019. u 12h u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5, na press konferenciji najavljuje ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana glasa. 

Svjetski dan glasa slavi se svake godine 16.04., a ove će godine biti obilježen besplatnim preventivnim pregledima 16. i 17.04.2019. naših građana u zagrebačkim Klinikama (Klinici za tumore KBC Sestre Milosrdnice, KB Sveti duh, KB Dubrava, KB Merkur, Poliklinici Suvag, te u CEM – Centru za ekspertnu medicinu). Liječnici otorinolaringolozi, fonijatri i logopedi pregledavat će sve osobe koje su promukle dulje od četiri tjedna, a da pritom nisu prehlađene. 

Ljudski glas nije samo puki ton, već umjetnički izražaj i najvažniji element ekspresije pjevača i dramskih umjetnika. Promjena boje glasa jedan je od najranijih simptoma karcinoma grla - glasnica. Svake se godine u Hrvatskoj otkrije više od 300 bolesnika s karcinom grla – glasnica. Većina njih dolazi u poodmaklim fazama bolesti iako im njihov „promukli glas“ mjesecima poručuje da se nešto s glasnicama zbiva. 

Govornici: 

Mr. sc. Lada Ratković-Bukovčan – Ravnateljica Muzeja Mimara 

Milan Bandić, dipl.politolog - Gradonačelnik Grada Zagreba 

Dr. sc. Vjekoslav Jeleč - Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreb 

Mirela Šentija Knežević, prof.log. - Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba 

Prof. dr. sc. Damir Eljuga - Predsjednik Hrvatske lige protiv raka 

Dr.sc. Krešimir Gršić – Predsjednik Zagrebačke lige protiv raka 

Doc. dr. sc. Ratko Prstačić – Voditelj Fonijatrijskog centra Klinike za bolesti uha nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, KBC Zagreb 

Prof. dr. sc. Santa Večerina Volić – CEM (Centar za ekspertnu medicinu) 

Doc. dr. sc. Boris Šimunjak – Predstojnik Zavoda za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KB Sveti duh 

Mr. sc. Tamara Živković Ivanović – prof. logoped - Klinika za bolesti uha nosa i grla i kirurgiju glave i vrata, KBC Zagreb 

press release_Zagrebačka liga protiv raka_2019
Svjetski dan glasa_2019_program