Zaključci 39. logopedske tribine

Trideset i deveta logopedska tribina HLD-a Podružnice splitsko-dalmatinske županije održana je 12. prosinca 2019.

burom privezani

 
Trideset i deveta logopedska tribina HLD-a Podružnice splitsko-dalmatinske županije održana je 12. prosinca 2019.

  • O internetskom portalu Logoped.Hr govorile su Ozana Čipčić ( ciljevi i misija) i Danijela Matulić ( o jednogodišnjem iskustvu). Opći zaključak: dojmljivo, korisno i potrebno! Naša čestitka i potpora!

  • Ono što spomenuti portal (Logoped.Hr) želi ostvarit u virtualnom prostoru, to bi trebao biti Logopedski vodič Splitsko-dalmatinske županije. On bi trebao doći u ruke svakom zainteresiranom roditelju/korisniku u pedijatrijskim ambulantama i drugim institucijama, kako bi na vrijeme prepoznao možebitnu teškoću u području glasa, govora, jezika i komunikacije. Njegova promocija bi se trebala dogoditi najkasnije do lipnja 2019. godine.

  • Na početku EU – projekta "Vrtić po mjeri suvremene obitelji" dobrobit je više nego očita: u šest predškolskih ustanova zaposlilo se 6 novih logopeda . Tako sada broj logopeda u predškolskim ustanovama u našoj županiji broji –rekordnih - 20 logopeda! Josipa Luketin iznijela je podatke o broju djece s komunikacijskim i jezično-govornim teškoćama u ustanova u kojima se vršio ovogodišnji probir i on nigdje nije ispod 20% upisane djece.

  • Izneseno je i iskustvo iz ustanove u kojoj je osim logopeda stručnog suradnika- magistra logopedije radio i  "magistar školske logopedije" (tzv. međugorski logoped) Zajedničko blisko iskustvo bilo je neugodno za obje strane. Poslije kratkog vremena međugorski logoped zatražio je prekid radnog odnosa i zaposlio se u jednom otočkom vrtiću! Nakon burne rasprave o ovoj temi doneseni su sljedeći zaključci:

prvo, hitno osvježiti dopis predsjednice HLD-a od travnja 2015. i poslati ga ponovno ravnateljima predškolskih ustanova i osnovnih škola; veliki broj logopeda zaposlenih u osnovnim školama tvrdi da spomenuti dopis nikada i nije došao na adresu njihove ustaanove!

drugo, upriličiti u našoj županiji za ovogodišnji EDL-e (6.ožujak) obraćanje javnosti o temi  "međugorskih logopeda" kako bi korisnici logopedskih usluga bili obaviješteni o ozbiljnim poteškoćama koje mogu proizaći za njih u slučaju "angažmana međugorskog logopeda" kao nekompetentnog stručnjaka u području logopedije.

  • Članarina za ovu godinu sporo se uplaćuje i u našoj podružnici; svim logopedima , nazočnima na tribini, i onima koji njoj nisu nazočili , poslan je ažuriran adresar sa stanjem članstva (uplate za 2017. i 2018.) uz poticaj da se nepodmirena članarina što prije uplati.

  • Tribina je trajala dva sunčana sata i nazočilo je 26 logopeda. ( Zapisala:Irena Bilić)

__________________________________________________________

¹) Kontakt telefon: 099/230 40 30

HLD – PODRUŽNICA SPLITSKO - DALMATINSKE ŽUPANIJE

A.B. Šimića 16, 21000 Split

tel. 021/370-040:; 371-201

E-pošta: djecji.vrtic.cvit.mediterana1@st.t-com.hr; dragan.lisica54@gmail.com

Split, 30.11.2018.