31.01.2024

Dan crvenih haljina #nosicrveno

Događanja

Poštovane kolegice i kolege, 

u petak 2. veljače 2024. održava se javnozdravstvena akcija Dan crvenih haljina koja za cilj ima podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena. 

Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Američko kardiološko društvo kampanju je pokrenulo 2004. godine, a Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na razini svijeta. Danas više od 50 zemalja provodi nacionalne kampanje „Go  Red for Women“  #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama, a isto tako želi potaknuti stručnjake u zdravstvu  na posebnu pažnju za srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce.

Na društvenim mrežama akciju obilježava hashtag #nosicrveno koji poziva sve da 2. veljače 2024. odjenu nešto crveno i na taj način pruže podršku.

Pozivamo vas da se u svojim sredinama uključite u obilježavanje Dana crvenih haljina i pomognete u promoviranju ove važne teme.

Sudjelujmo u ovoj vrijednoj akciji i podignimo svijest o moždanom udaru kod žena!

Ključne riječi