03.03.2022

Europska udruga logopeda (ESLA) obilježava Europski dan logopedije

Događanja

Europska logopedska udruga (ESLA) obilježava 6. ožujka 2022. Europski dan logopedije i logopedske terapije, jer je to ujedno i obljetnica osnutka ove europske organizacije.

Cilj ESLA-ine godišnje kampanje je podizanje svijesti o poremećajima u komunikaciji i gutanju te o ulozi logopeda. Tema za 2022. je „ Logopedska terapija tijekom cijelog životnog vijeka“. Na ovaj datum svake godine, logopedi iz cijele Europe se udružuju kako bi organizirali radionice, treninge, medijsko praćenje i konferencije.

Norma Camilleri, predsjednica ESLA-e, naglasila je ovom temom da logopedska terapija može biti učinkovita tijekom cijelog životnog vijeka ukoliko za to postoji potreba. “Poteškoće u komunikaciji i gutanju nemaju dobnu granicu. Isto tako, ni naša profesija ne može imati dobnu granicu. Želimo da osobe s poremećajem komunikacije ili gutanja budu svjesne da mogu potražiti pomoć logopeda u bilo kojoj životnoj dobi. Ova će tema također biti naglašena na našem predstojećem 11. Kongresu koji će se održati u Salzburgu, u Austriji, od 26. – 28. svibnja. Ovaj kongres će prikazati nove mogućnosti u logopedskoj terapiji sa svih aspekata prakse, istraživanja i obrazovanja. Na ovogodišnjoj proslavi Europskog dana logopedije želimo naglasiti ulogu koju logoped može imati u poboljšavanju kvalitete života pojedinca, u bilo kojem trenutku.”

Zanimanje logoped relativno je mlada profesija, koja je tijekom prošlog stoljeća brzo rasla po veličini, opsegu i ugledu. Logopedi rade s pojedincima svih dobnih skupina koji imaju teškoće u komunikaciji, jeziku, govoru i/ili gutanju zbog niza uzroka i stanja. Kao znanstvena disciplina, pokazujemo da su svi aspekti profesionalne prakse logopeda potkrijepljeni čvrstim dokazima o učinkovitosti.

Ove godine Europska udruga logopeda (ESLA) obilježit će Europski dan logopedije održavanjem BESPLATNOG online webinara koji će se emitirati u subotu, 5. ožujka 2022.

Webinar će predstaviti dr. Hazel Roddam iz Ujedinjenog Kraljevstva, koja je stekla reputaciju međunarodno utjecajne osobe za izgradnju istraživačkih kapaciteta i promicanje strategija za ugradnju prakse temeljene na dokazima u svim disciplinama Allied Health-a. Dr.sc Hazel Roddam trenutno radi za Health Education England kako bi vodila provedbu njihove nacionalne strategije za istraživanje i inovacije u 14 savezničkih zdravstvenih profesija. Osim toga, Hazel je duboko predana radu u ESLA-i (bivši CPLOL) od 2008. godine.

ESLA, Europska logopedska udruga, vodeća je organizacija koja predstavlja krovnu udrugu logopeda u Europi. Kao autoritativni glas struke u Europi, ESLA podržava zajedničke interese trideset i jedne udruge s ukupno preko 40.000 članova u dvadeset i osam zemalja. Svojim djelovanjem ESLA nastoji povećati vidljivost i svijest o logopediji, aktivnim promicanjem profesije, te očuvanjem profesionalnih i obrazovnih standarda struke.

Ključne riječi