13.03.2024

Europski dan logopedije – izvještaj

Izvještaji

U petak 8. ožujka 2024. godine od 13:30 do 16:00 sati na Tribini grada Zagreba, Kaptol 27 te preko Zoom platforme, održano je obilježavanje Europskog dana logopedije u organizaciji Hrvatskog logopedskog društva i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom te pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

Svake godine 6. ožujka Europa, u suradnji s Europskom asocijacijom logopeda – ESLA, slavi dan logopedije koji je posvećen podizanju svijesti o poremećajima jezika, govora i komunikacije te poremećaja gutanja kao i važnosti logopedske terapije u promicanju učinkovite komunikacije i poboljšanju kvalitete života osoba od najranije do najkasnije životne dobi.

Ovogodišnja tema EDL-a je bila “Suradnja s drugim stručnjacima, roditeljima i skrbnicima”.

Na Europskom danu logopedije u Hrvatskoj održan je simpozij s istaknutim stručnjacima kao predavačima. Istaknuta je važnost multidisciplinarne suradnje u području logopedije, naglašavajući međusobnu podršku i nadopunu struka radi boljeg pružanja usluga korisnicima.

Komunikacija, kolegijalnost i razmjena ideja ključni su za postavljanje optimalnih terapijskih ciljeva za svakog pacijenta.

Roditelji su neizostavni dio logopedskog tima u kojem, osim savjetodavnog logopedskog rada usmjerenog roditeljima, predstavljaju snažnu kariku u procesu logopedske dijagnostike i terapije.

Stoga nam je iznimna čast bila i čuti izlaganja predstavnika roditelja koji su nam nesebično, s puno emocije, pouzdanja i zahvalnosti za logopedsku struku iznijele svoja životna iskustava kao majki djece s jezično-govorno-glasovnim i komunikacijskim teškoćama.

Zahvaljujemo svim predavačima na zanimljivim predavanjima, riječima podrške i prepoznatljivosti važnosti suradnje drugih struka i logopeda, kao i svim prisutnim kolegama i kolegicama, suradnicima i gostima koji su svojom nazočnošću uveličali ovaj dan.

Ključne riječi